Metode traditionale

Pentru realizarea sapunurilor naturale pe langa cele mai bune ingrediente folosim o metoda traditionala de fabricare, care are la baza utilizarea celor mai simple ustensile si a unui consum mic de energie, avand in vedere ca o mare parte a procesului este realizat manual. Suntem incantati sa putem aduce in actualitate o metoda veche de fabricare a sapunului numita: metoda la rece; astfel ingredientele sunt combinate la temperaturi scazute, fara sa afecteze proprietatile acestora.

Procesul de fabricare prin aceasta metoda incepe prin topirea unturilor si uleiurilor vegetale la o temperatura sub 40 grade C, imediat dupa ce temperatura scade si ajunge la nivelul dorit se adauga peste uleiuri o solutie de apa cu hidoxid de sodiu(NaOH). Se foloseste un stick blender cu care se omogenizeaza compozitia pana ce ajunge la faza unei consistente mai vascoase, similara cu o budinca subtire. Atunci e momentul cand se adauga uleiurile esentiale, plantele, infuziile si argilele. Odata incorporate toate ingredientele, se poate turna compozitia in matrite de lemn care trebuie sa stea izolate timp de 24 de ore, pana ce procesul de saponificare se finalizeaza si compozitia de budinca devine solida. Urmeaza taierea la ghilotina a sapunului in forma cruda, care mai trebuie sa stea intre 3-4 saptamani la uscat pana poate fi folosit si inca 3-4 saptamani sa piarda din apa si sa fie solid. Lasam sapunul sa se usuce pe o perioada de aproximativ 2 luni pentru ca doar asa se absoarbe apa in proportie mare si sapunul poate fi folosit pentru o perioada mai lunga de timp.

Cu siguranta va aduceti aminte de sapunul de rufe din copilarie facut de bunici sau parinti din untura de animale, sapun folosit de unii chiar pentru spalarea corpului si a parului. Acest sapun se realizeaza printr-o alta metoda traditionala, numita metoda la cald. Astfel, apa cu hidroxidul de sodiu si grasimile se fierb pana ajung la temperature de 80-100 grade Celsius. Tot procesul dureaza proximativ 2 ore dupa care sapunul crud era lasat in caldare pana a doua zi sa se raceasca, apoi se taia si se punea la uscat. Aceasta metoda este mai rapida, sapunul putea fi utilizat la scurt timp dupa fabricare.

Datorita avantajelor conferite de metoda la rece, am ales aceasta metoda de fabricare. Mai mult de atat, am hotarat sa folosim doar uleiuri vegetale, untura de la animale poate bloca si astupa porii, spre deosebire de uleiurile vegetale care lasa pielea sa respire, o catifeleaza, o hidrateaza si o regenereaza.

SAPUN CU GLICERINA

Pentru a realiza sapun este nevoie de reactia chimica dintre un acid (ulei, grasime) si o baza( hidroxidul de sodiu sau soda caustica), fara aceste doua elemente nu se poate realiza sapun. Hidroxidul de sodiu este neutralizat complet prin reactia cu grasimile, acesta neregasindu-se in produsul final. In urma acestei reactii, numita saponificare, se formeaza sapunul si un produs secundar, glicerina, cunoscuta pentru proprietatile ei de hidratare. Glicerina obtinuta in mod natural in urma procesului de saponificare, are proprietati umectante, care ajuta la atragerea moleculeor de apa si mentinerea lor in piele.

Spre desosebire de sapunurile naturale, sapunurile din comert nu contin glicerina. Mai exact, glicerina obtinuta in urma procesului de saponificare este extrasa si este vanduta separat, deoarece are o valoare mai mare si se foloseste in creme si lotiuni. Folosind sapunurile naturale, te vei putea bucura de toate beneficiile glicerinei, astfel o sa simti mai putin nevoia de a folosi creme sau unturi de corp, datorita uleiurilor din compozitie, dar mai ales glicerinei. Continutului de glicerina din sapunul natural ii confera o consistenta mai deosebita, dar foarte mare atentie datorita acestui ingredient care atrage apa, se poate inmuia cand este tinut intr-o sapuniera plina cu apa sau in cabina de dus, unde umiditatea este mai mare. Lasati sapunul la uscat, intr-o sapuniera cu gauri, doar asa va veti bucura de utilizare pe un termen mai lung!